Kawa segmentu speciality - Co to takiego? To powszechnie używany termin dla kaw o najwyższej jakości w całym systemie organizacji łańcucha dostaw tj. począwszy od producenta - plantatora zielonego ziarna (zazwyczaj małe przydomowe plantacje), poprzez dostawcę (renomowane domy kawowe) aż do palarni, w której wypalana jest w niskich temperaturach. Jakoś...
Arabika kontra Robusta: sekrety szlachetności w filiżance kawy ☕️ Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego niektórzy pasjonaci kawy uważają arabikę za królową kawowego świata? Otóż odpowiedź kryje się w subtelnych różnicach między arabiką a rodzajem kawy znanym jako robusta. 1. Smakowe niuanse: Arabika jest ceniona za swoje bogactwo smakow...
Tajniki jasnego wypalania kawy: Dlaczego niskie temperatury są kluczowe? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego niektóre kawy Arabika są takie różnorodne w smaku? Odpowiedź tkwi w misternym procesie wypalania, a niskie temperatury odgrywają tu kluczową rolę, podkreślając niezwykłą różnorodność, delikatność i unikalne cechy tych wyjątkowych ziare...
Jak przechowywać zakupioną kawę? Sposób przechowywania kawy jest bardzo ważny, powinniśmy o nią odpowiednio zadbać, aby móc cieszyć się jak najdłużej jej pełnią smaku i aromatu. Nasz sposób: Po zakupie kawy ziarnistej (do czego serdecznie zachęcamy), jeżeli zakładamy jej zużycie w przeciągu np. dwóch tygodni to, przechowujemy ją w oryginalnym opako...
Dla miłośników kaw mlecznych mamy również ciekawą alternatywę. Początkowo kawę pito wyłącznie czarną. Wszelkie dodatki pojawiły się znacznie później, łącznie z dolewaniem mleka do świeżo zaparzonej kawy. Nasz sposób: Potrzebny jest do tej metody prosty ręczny spieniacz do mleka (dostępny również u nas w dziale Akcesoria) np. G.A.T. Fantasia Cappucc...
Nie masz pomysłu na prezent? Mamy na to najlepsze rozwiązanie - kartę podarunkową. Podaruj bliskiej osobie kartę na zakupy w sklepie GoldTrommel.pl o wartości od 50 zł do 500 zł i nie martw się o to, czy trafisz z prezentem. W naszym sklepie znajduje się mnóstwo produktów zarówno dla Niej jak i dla Niego, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. W...
Świetną alternatywą dla kawy parzonej w kubku, tzw. „zalewajki“, czy „po turecku“, którą zdecydowanie odradzamy, jest French Press. Sposób zaparzenia jest podobny ale tym razem lepszy, zdrowszy i o niebo smaczniejszy. Przed każdym zaparzeniem kawy najlepiej jest zmielić dość grubo świeżo palone ziarna, a to ze względu na wielkość oczek w sitku tłoczka....
Mając dobrą świeżo paloną kawę warto wykorzystać jej wszystkie zalety. Zrobienie odpowiedniego napoju kawowego nie jest trudne, ale potrzebna jest odrobina wiedzy, którą chętnie się z Państwem podzielimy. Jeżeli pijecie Państwo na co dzień dużą filiżankę czy kubek kawy, a dysponujecie ekspresem automatycznym lub kolbowym proponujemy zrobić podwójne es...