Mleko i Kawa. Z notatnika doświadczeń Gold Trommel.

Dla miłośników kaw mlecznych mamy również ciekawą alternatywę.

Początkowo kawę pito wyłącznie czarną. Wszelkie dodatki pojawiły się znacznie później, łącznie z dolewaniem mleka do świeżo zaparzonej kawy.

Nasz sposób:

Potrzebny jest do tej metody prosty ręczny spieniacz do mleka (dostępny również u nas w dziale Akcesoria) np. G.A.T. Fantasia Cappuccino.

Podgrzewamy w nim mleko do temperatury około 60°C (jest to moment gdy mleko zaczyna „parować”), spieniamy tłoczkiem przez krótką chwilę tj. około 10 sek. dynamicznymi ruchami góra – dół, tak aby mleko zwiększyło o 100% swoją objętość.

W ten sposób otrzymamy spienione mleko, które można wykorzystać do przygotowania cappuccino, latte macchiato czy po prostu dolać trochę do wcześniej świeżo zaparzonej kawy Gold Trommel.

Nasza uwaga, spienione mleko należy dobrze wymieszać i pozbyć się powstałych pęcherzyków powietrza powstałych podczas spieniania np. stukając delikatnie dzbankiem o blat stołu. Dobrze sprawdza się też metoda polegająca na przelaniu spienionego mleka do innego dzbanka, otrzymuje się w ten sposób jednolitą strukturę pysznego kremowo - piankowego mleka.

Każde mleko nadaje się do spieniania. Naszym zdaniem mleka tłuste smakują lepiej, ale jest to oczywiście kwestia indywidualna.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię