FRENCH PRESS - świetna alternatywa
Świetną alternatywą dla kawy parzonej w kubku, tzw. „zalewajki“, czy „po turecku“, którą zdecydowanie odradzamy, jest French Press.
Sposób zaparzenia jest podobny ale tym razem lepszy, zdrowszy i o niebo smaczniejszy. Przed każdym zaparzeniem kawy najlepiej jest zmielić dość grubo świeżo palone ziarna, a to ze względu na wielkość oczek w sitku tłoczka. Wsypać odpowiednią ilość kawy do dzbanka French Press (ok 6 g kawy na 100 ml wody - standard ale naszym zdaniem nie musi to być ostra proporcja), zalać gorącą wodą o temperaturze około 95°C i zaparzać przez około 4 - 5 minut. Następnie sprasować tłoczkiem z sitkiem kawę i od razu całą zawartość dzbanka rozlać do filiżanek.
Jest to tani i szybki sposób zrobienia świetnej kawy o znacznej zawartości kofeiny.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.