Przechowywanie Kawy. Z doświadczeń Gold Trommel.
Jak przechowywać zakupioną kawę?
Sposób przechowywania kawy jest bardzo ważny, powinniśmy o nią odpowiednio zadbać, aby móc cieszyć się jak najdłużej jej pełnią smaku i aromatu.
Nasz sposób:
Po zakupie kawy ziarnistej (do czego serdecznie zachęcamy), jeżeli zakładamy jej zużycie w przeciągu np. dwóch tygodni to, przechowujemy ją w oryginalnym opakowaniu w kuchennej szafce. Każdorazowo odkładając opakowanie na półkę, należy pozbyć się powietrza z opakowania i postarać się, aby było szczelnie zamknięte.
Natomiast w przypadku zakupu kawy mielonej, ilość przechowywana do podręcznego zużycia powinna być jak najmniejsza. Chodzi oto, że kawa mielona szybciej niż ziarnista traci zarówno smak jak i aromat (szybko zachodzą procesy utleniania się), dlatego tak ważne jest, aby przechowywać ją w szczelnym, najlepiej ciemnym lub nieprzezroczystym opakowaniu i w pokojowej temperaturze. Ponadto narażona na czynniki zewnętrzne, pochłania wszystkie zapachy z otoczenia.
Naszym zdaniem, najlepszym sposobem na przechowywanie kawy, z której nie będziesz korzystać w najbliższych dniach jest jej zamrożenie. W zamrażalniku można ją przechowywać dość długo. Pamiętajmy, by opakowanie było szczelnie zamknięte i pozbawione powietrza.
Odradzamy przechowywanie kawy w lodówce. Ponieważ jest tam dużo wilgoci i różnych zapachów. Należy przy tym pamiętać, że powietrze, wilgoć, inne zapachy są wrogiem naszej kawy i powinniśmy ją przed nimi chronić.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.